צוות מהנדסי מים וסביבה של חברת מקוה טק פול פיורטי עוסקים בפיתוח תמידי של פתרונות טכנולוגיות לטיפול במים בצורה בריאה, 'ירוקה' ויעילה. החברה מתעסקת במגוון רחב של ישומי מים ולקוחות החברה כוללים בין היתר עיריות, מועצות דתיות, עסקים ומלונות יוקרה ברחבי העולם. את אותה מקצועיות שאנו משקיעים בלקוחות ענק כדוגמת בריכת שחיה אינפיניטי הגדולה והמפוארת ביותר בעולם של MARINA BAY SANDS בסינגפור, אנו מביאים לתחום הקדוש ביותר בעולם – תחום המקוואות. כאנשים שומרי תורה ומצוות, זוהי זכות ואחריות גדולה עבורינו לסייע בטהרת ישראל.

כלור בהחלט חשוב מאוד לתחזוקת המים, אבל כלור בלבד ממש אינו מוודא שהמים בריאים ללא מזהמים. גם אם יש כלור במים, המים עלולים להיות מזוהמים עם פתוגנים מחוללי מחלות. טיפול במים הינו אתגר שתלוי על עוד פרמטרים רבים ולא רק על כלור. בא נסביר את הדברים קצת יותר בהרחבה.

תחום המים הדומה ביותר למקוואות הינו בריכות שחייה וג'קוזי אשר יחד עם מקוואות מוגדרים במשרד הבריאות תחת הכותרת של "מי נופש". כמו במקוואות טהרה, בבריכות שחיה ישנן תקנות של משרד הבריאות המגדירות בפירוט את התקנות להפעלת המקום. ישנן מספר הבדלים בין התקנות של בריכות שחיה למקוואות והתקנות למקוואות מקלות בצורה מופרזת. ישנן שתי תקנות מאוד בסיסיות וחשובות שמחויבות בבריכות שחיה ואשר אינן מחויבות עבור מקוואות. כפי שנסביר, שתי תקנות אלו הן בסיסיות במיוחד בטיפול במים. חוסר תקנות אלו במקוואות (וחוסר האכיפה) מפאת כשל המערכת, גורמת לקשיים במי במקוואות:

  • בסעיף 2ג בתקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים לבריכות שחיה), תשנ"ד-1994 כתוב "בכל עת שהבריכה פתוחה למבקרים יימצא בחצריה מפעיל, בעל אישור מאת המנהל שעמד בהצלחה בבחינות לענין ניהול בריכת שחיה בתנאי תברואה נאותים (להלן – מפעיל);".

התקנות מחייבות כל בריכת שחיה ציבורית שתהיה באזור בשעות ההפעלה מפעיל בריכות שחיה מוסמך אשר עבר הכשרה וקיבל רישיון מפעיל בריכות מוסמך. זהו קורס ארוך שמלמד את המפעיל איך לתפעל את הבריכת שחיה בצורה יעילה ובריאה. מסיבות רבות זהו דבר מאוד קשה להכשיר כל בלן ובלנית בקורס נרחב אודות הטיפול במים ולכן במרבית המקוואות אין מפעיל שעבר הכשרה לטיפול המים.

 

  • בסעיף 8א בתקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים לבריכות שחיה), תשנ"ד-1994 כתוב " בדיקות הריכוז של חומר חיטוי והגבה (pH) של מי הבריכה יבוצעו באופן רצוף במכשירים אוטומטיים; ממצאי הבדיקות ישמשו לויסות החדרת חומר חיטוי וחומר מווסת הגבה; המפעיל יכייל את המכשירים פעם ביום לפחות בעזרת ערכות מתאימות".

החיטוי של בריכות שחיה ציבוריות נעשה באופן אוטומטי ע"י מכשירים אוטומטיים. זהו הבדל עצום ממקוואות אשר שם כל החיטוי נעשה בצורה ידנית ע"י הבלנ/ית!

 

וכך יוצא שבבריכות שחיה החיטוי נעשה ע"י מחשב בצורה אוטומטית ובפיקוח מפעיל בריכות מוסמך אשר עבר הכשרה רצינית ונמצא באזור בכל שעות הפתיחה.

משא"כ במקוואות החיטוי נעשה ידנית ע"י בלנ/ית אשר אפילו לא עבר שום הכשרה בטיפול מים!

כמובן, שזה גורם לתקלות רבות ומזה מובן התוצאות המדאיגות של המחקר של המרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה על מי מקוואות.

בנוסף, חשוב להבין שאפילו אם מישהו מוסיף כלור למים, יעילות הכלור תלויה על פרמטרים אחרים במים. החשוב מכולם זה רמת ערך הגבה pH. כאשר רמת ערך הגבה עולה מעל 9.5, יעילות החיטוי של הכלור יורד ב 95%!

בנוסף לאמור לעיל, ישנם גם פתוגנים שעמידים בפני כלור כמו קריפטוספורידיום המתאפיינת בשלשול מימי חמור, הקאות, חום, כאבי בטן עזים וכו.

טכנולוגיית חמצון מתקדם של מקוה טק קוטלת פתוגנים רבים ועומדת כעוד חסם מגן חשוב לבריאות הטובלים. בנוסף, הטכנולוגיה גם משפרת את איכות ובריאות המים ע"י פירוק כלור הקשור והפחתת תוצרי לוואי רעילים של הכלור כפי שמוסבר בהרחבה בשאלות הבאות.

כאשר מוסיפים כלור לתוך מי המקווה, לפני שהוא מגיב עם מזהמים שישנם במים, הכלור מוגדר כ'כלור חופשי' שזמין לחטאות. לאחר שהכלור החופשי מגיב עם מזהמים במים הוא הופך ל'כלור קשור'. כלור זה אינו מחטא היטב, וגם עלול להיות לא בריא. כלור קשור גורם למרבית הריח החריף של כלור שמריחים במתחם המקווה. בנוסף, כלור קשור עלול לגרום לגירוי בדרכי הנשימה וצריבת עיניים ועור לטובלים ולבלנים/ות. הסימפטומים עשויים להיות בולטים במיוחד אצל ילדים ומבוגרים הסובלים מאסתמה וכוללים שיעול, לחץ בחזה, כאב בגרון, קוצר נשימה ועוד.

מערכת מקוה טק מפרקת את כלור הקשור. בכך היא מפחיתה צריבת עיניים, צריבת עור וגירוי בדרכי הנשימה ומטפלת בריח הרעיל הנגרמות מכלור קשור.

ואם תרצו הסבר קצת יותר מפורט: מנגנון החיטוי בכלור מבוסס על חימצון של החומר האורגני שבמים. הכלור שמחמצן את החומר האורגני, למעשה נצרך על ידו ואיננו זמין עוד להמשך פעולת החיטוי. רשויות הבריאות מחייבות הימצאות כלור שאריתי, עודף קטן של כלור ("כלור חופשי") על מנת לחטא גורמי מחלה פוטנציאליים שעלולים להמשיך להיכנס למים ולהתרבות בהם. לפי תקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים למקוואות טהרה) תשנ"ט-1999 של משרד הבריאות, בבור טבילה של המקוה חייבת להיות כלור חופשי שאריתי של 1.5-3 מג"ל.

הכלור שנצרך במים, נשאר במים בצורה של כלור קשור. הכלור הקשור מהווה מטרד בריאותי ואסתטי. בהיבט הבריאותי, הכלור קשור יוצר תוצרי לוואי שעשויים להיות מסרטנים, כאשר כלורופורם מהווה רק אחד מהם. כאמור למרות שהכלור הקשור נשאר במים, אין בו עוד תועלת ממשי בהיבט החיטוי.

להיפך: תוצרי הלוואי הקשורים לכלור שנצרך במים, עלולים להזיק לבריאות. הקבוצות הגדולות ביותר של תוצרי הלוואי – טריהלומתאנים (THMs), חומצות הלואצטיות (Halo-Acetic Acids – HAAs) וכלורמינים עשויות להצטבר במים לרמות שעליהן ידוע (WHO, 2002) כי הן מזיקות לבריאות. חלקם חשודים כמסרטנים ו\או גורמים למחלות נשימה כגון אסתמה. חלק אחר שלהם עשוי לגרום להחמרת מצב מחלות הנשימה בחולים כרוניים ולנזקים אחרים למערכות בגוף.

בנוסף, כלורמינים עשויים לגרום לגירוי העור והרקמות הריריות כגון הריאות וקרומי העיניים, לשיעול, תחושת מחנק, קוצר נשימה ורגישויות נוספות.

תופעות צריבת עיניים, עור ודרכי נשימה והריח הרעיל של הכלור הנפוצות בבריכות שחייה ומקוואות הינן בעיקר תוצאה מכלור הקשור שבמים.

הרדיקלים הנוצרים במערכת מקוה-טק מפרקים את החומר האורגני לפני שהכלור נקשר אליו. אמנם ממשיכים להשתמש בכלור במים, אבל הוא איננו נקשר לחומר אורגני (שכאמור מתפרק על ידי הרדיקלים), הכלור מגיע הרבה יותר מהר למצב של כלור שאריתי לפי התקנות המחייבות, ואין עוד צורך להשתמש בכמויות גדולות של כלור. בשימוש לאורך זמן, מפעילי הבריכה רואים כי על מנת להגיע לריכוז הכלור השאריתי הנדרש על ידי רשויות הבריאות, נעשה שימוש בכמות קטנה יותר של כלור בסך הכל. כלומר, אין עוד צורך להזריק למים כלור שכל תפקידו הוא לחמצן חומר אורגני (ולהישאר במים בתור כלור קשור), רק כדי שהכלור יגיע לריכוז השאריתי ברמה הנדרשת בתקנות.

הרדיקלים הנוצרים בטכנולוגיית מקוה טק לא רק שקוטלים חיידקים ווירוסים ומפרקים את החומר האורגנים במים, הם גם מחמצנים ומפרקים את כלור הקשור!

לכן בשימוש עם מערכות מקוה-טק המים שלכם יותר בריאים ונעימים עם פחות ריח רעיל של כלור ופחות צריבת עיניים, עור ודרכי נשימה.

הרדיקלים הם בעלי משך חיים קצר ביותר הנמדד בננו-שניות ואף פחות מכך. דבר זה גורם למהירות התגובה אך גם לכך שלא נשארים במים חומרים שצריכים להטריד את המשתמשים.

כל זאת, תוך עמידה בתקנות הבריאות הקיימות מבלי להזדקק להקלה ביישום התקנות. להיפך, עמידה בתקנות הבריאות נעשית קלה יותר עם יישום מערכת מקוה טק בזכות הקטנת ריכוז הכלור הקשור לרמה אפסית, וכך הכלור השאריתי נעשה קל יותר להשגה תוך יצירת תנאי מים נעימים ובריאים יותר לרחצה.

בהחלט!

חשוב מאוד לוודא שכל מערכת שמכניסים למים היא באישור רגולטורי ונבחנה במעבדות עצמאיות.  טכנולוגיית חמצון מתקדם של מקוה טק פול פיורטי היא טכנולוגיית החמצון היחידה באישור משרד הבריאות לשימוש במקוואות. בנוסף, הטכנולוגיה באישור מכון התקנים ממעבדת כימיה ובריאות הסביבה וממעבדת חשמל ואלקטרוניקה.

הטכנולוגיה הוכחה יעילה בקטילת חיידקים, וירוסים ופתגונים רבים במספר רב של מעבדות חיצוניות ומכוני מחקר ביניהם אוניברסיטת תל-אביב, מכללה אקדמית כנרת, אמינולב מעבדות, מכללה אקדמית להנדסה עזריאלי ומעבדות סמארט אסייס ביוטכנולוגיות.

המערכת הסטנדרטית למקוואות נשים כוללת שני מכשירים נפרדים הפועלים יחד לטיהור המים באופן המושלם ביותר:

1) מכשיר החמצון מתקדם (AOP) – פותח בסיוע רשות החדשנות לישראל, הטכנולוגיה קוטלת חיידקים ווירוסים (כולל וירוס הקורונה) ומפרקת תוצרי לוואי רעילים של כלור/ברום. הטכנולוגיה אשר רשומה כפטנט בינ"ל מייצרת רדיקלים חופשיים ומפעפעת אותם במים. רדיקלים אלו מחמצנים ומחטאים את המים.

מכשיר החמצון מתקדם פועל ע"י שעון מובנה ובמרבית המקוואות פועל בשעות שהמקוה לא בשימוש. המכשיר עצמו מותקן בחדר אחורי/אוצרות מחוץ למים. צינור אויר קטן בקוטר של 8 מ"מ יוצא מהמכשיר ומונח במי המקווה. הרדיקלים מפעפעים במים דרך צינור האויר וקוטלים את הפתוגנים ומפרקים את החומר האורגני במים. המזהמים שנמצאים במים מתחמצנים, מתפרקים וצפים על פני המים. חשוב להבהיר, שהמים אינם נכנסים כלל אל המכשיר.

כאשר יש פילטר בתוך המקוה, המזהמים הצפים מתאספים אל תוך הפילטר. כאשר אין פילטר במקוה כמו במרבית מקוואות הנשים, מכשיר החמצון מתקדם פועל עם מכשיר נוסף – סקימר "מקוה-קלין".

2) מקוה-קלין סקימר מהודר – פותח במיוחד עבור מקוואות נשים אשר בהם לא משתמשים עם פילטרים. סקימר נייד וקומפקטי העשוי לשימוש ספציפית לאיסוף החומר האורגני והזיהום אשר פורק ע"י החמצון מתקדם וצף על פני המים.  סקימר המקוה-קלין שוקל כ 3.5 ק"ג ומונח במים במשך כשעתיים ביום. למכשיר שעון מובנה ופועל על בסיס קרטריז'ים קלים לניקוי האוספים את הזיהום מעל פני המים.

מכשיר המקוה-קלין אינו נשאר בבור הטבילה בשעות פעילות המקוה.

מכשיר המקוה-קלין אוסף את הלכלוך הנראה לעין. לעומת זאת, מכשיר החמצון מתקדם קוטל ומפרק את המזהמים אשר אינם נראים בעין כדוגמת חיידקים ווירוסים. יחד עם מכשיר החמצון מתקדם מכשיר הסקימר מקוה-קלין ,המערכת מספקת רמת טיהור וניקיון המים ברמה הגבוהה ביותר.

 

 

המערכת הסטנדרטית למקוואות גברים כוללת שני מכשירים נפרדים הפועלים יחד לטיהור המים באופן המושלם ביותר:

1) מכשיר החמצון מתקדם (AOP) – פותח בסיוע רשות החדשנות לישראל, הטכנולוגיה קוטלת חיידקים ווירוסים (כולל וירוס הקורונה) ומפרקת תוצרי לוואי רעילים של כלור/ברום. הטכנולוגיה אשר רשומה כפטנט בינ"ל מייצרת רדיקלים חופשיים ומפעפעת אותם במים.

רדיקלים אלו מחמצנים ומחטאים את המים.

מכשיר החמצון מתקדם פועל ע"י שעון מובנה ובמרבית המקוואות פועל בשעות שהמקוה לא בשימוש. המכשיר עצמו מותקן בחדר אחורי/אוצרות מחוץ למים. צינור אויר קטן בקוטר של 8 מ"מ יוצא מהמכשיר ומונח במי המקווה. הרדיקלים מפעפעים במים דרך צינור האויר וקוטלים את הפתוגנים ומפרקים את החומר האורגני במים. המזהמים שנמצאים במים מתחמצנים, מתפרקים וצפים על פני המים. חשוב להבהיר, שהמים אינם נכנסים כלל אל המכשיר

2) פילטר מקוה-טק – פותח במיוחד עבור מקוואות גברים והפילטר המהודר ביותר שקיים כיום למקוואות גברים.

בשונה מהפילטרים הישנים, פילטר מקוה טק פועל ע"י מנוע ומדחף תת מימי חשמלי BLDC ללא שום פחמים ומתכלים. בכך שהפילטר הקבוע פועל ללא מנוע חיצוני וצירים נוספים, הפילטר אסטתי יותר, שקט יותר ותופס פחות מקום בבור הטבילה. בנוסף, הוא מהודר יותר הלכתית כיון שיש לו פתח שפופרת הנוד לאורך כל הפילטר (אין לו את הקושי שקיים בפילטר הישן עם מנוע חיצוני של חוסר שפופרת הנוד באזור הפרופלור).

מכשיר הפילטר אוסף את הלכלוך הנראה לעין. לעומת זאת, מכשיר החמצון מתקדם קוטל ומפרק את המזהמים אשר אינם נראים בעין כדוגמת חיידקים ווירוסים. מכשיר החמצון מתקדם יחד עם מכשיר הפילטר של מקוה-טק מספקים רמת טיהור וניקיון המים ברמה הגבוהה ביותר.

לא!

על אף שישנם רבנים ופוסקים שהתירו להפעיל את המכשירים בשעות הטבילה, יש להתייעץ עם הרב המקומי של המקווה. בנוסף, בכל מכשירי החברה ישנם שעונים מובנים כדי לכוון את שעות הפעילות של המכשירים. הנושא של הפעלת המכשירים השונים במקוואות בשעות טבילה הוא נושא שנידונו בו רבנים ופוסקים רבים.

יש להבהיר שבמקוואות נשים אין צורך להפעיל את המערכת יותר מכשמונה שעות ביממה. ולכן, במקוואות נשים, מכשיר החמצון מתקדם לא פועל בשעות הטבילה ומכשיר המקוה קלין סקימר מהודר מוסר לחלוטין מהמים.

טכנולוגיית מקוה טק פול פיורטי מיישמות תהליך טיפול חדשני הידוע בשם "חימצון מתקדם" (Advanced Oxidation Processes – AOP). בתהליך זה נוצרים רדיקלים אשר מסוגלים לשפר איכות מים על ידי פירוק מהיר של חומר אורגני מומס.

זהו תהליך ידידותי לסביבה, בין היתר כי הוא מפרק מזהמים ולא רק מעביר אותם למקום אחר או למצב אחר. AOP יעילים במיוחד באתרים בהם מתקן טיפול גדול איננו מעשי, או המזהם קשה לפירוק.

בהמשך לכך AOP יעילים עבור חומרים אשר מהווים מטרד גם בריכוז נמוך מאוד ("מיקרו-מזהמים"), כגון אלה הגורמים לריח דוחה. בתהליכי טיפול קונבנציונליים קצב התגובה פרופורציוני בקירוב לריכוז. לכן אם נדרשת הרחקה של חומר שבריכוז נמוך כבר מוגדר כמזהם, זמני הטיפול ארוכים, הריאקטור גדול ויקר וטביעת הרגל הנדרשת עבורו ("footprint") גדולה.

הגרף שלהלן ממחיש כי בתהליך קונבנציונלי ככל שריכוז הסובסטרט יורד, כך יורד גם קצב התהליך (זאת בניגוד ל- AOP). לכן, אם המזהם מפריע כבר בריכוז קטן, קצב התהליך יהיה איטי, יידרשו זמני שהייה ארוכים ובעקבות זאת תידרש מערכת טיפול גדולה:

ההתפתחות התעשייתית והרפואית המודרנית, הביאה בין היתר לכך שבמקורות מים התגלו מזהמים מסוגים רבים חדשים שלא היה ידוע עליהם קודם לכן. שאריות של תרופות וחומרי טיפוח (PPCPs – Pharmaceutical and Personal Care Products) וכן הורמונים ותוצרי פירוק שלהם (EDCs – Endocrine Disruptive Compounds) אשר ההשפעה שלהם על בריאות האדם טרם ידועה במלואה, כל אלה מטרידים את רשויות הבריאות בעולם המפותח. תהליכי חמצון מתקדם (AOP) נחשבים לאחד הכלים המרכזיים בטיפול בחומרים אלה.

AOP מוכרים בעולם כולל על ידי הסוכנות האמריקנית להגנת הסביבה (EPA) כטכנולוגיה הטובה ביותר הזמינה (BAT – Best Available Technology) למגוון של מזהמים. בעולם נעשה שימוש בטכנולוגיות AOP אך עד כה, למרות היתרונות הגלומים בהם היקף השימוש מוגבל, בגלל עלויות האנרגיה הכרוכות בכך.

המערכות מתוצרת פול-פיורטי עוקפות את הבעיה בכך שאינן מעבירות דרכן מים אלא אוויר. הדבר מקל מאוד, על התקנת המערכות, על התפעול והתחזוקה ועל היבטי בטיחות. אך מעבר לכך האוויר קל יותר לשימוש לצורך הפקת רדיקלים. הדבר המייחד את מערכות פול-פיורטי ממערכות דומות ליינון אוויר, הוא היכולת לייצר כמות גדולה מספיק של רדיקלים ולכן, בסופו של דבר מקדם היעילות טוב יותר.

מקדם היעילות נקרא בלשון המקצועית בשם "Quantum Yield", המציין את התועלת המתקבלת מהשקעה של "חבילת אנרגיה". מערכות "פול-פיורטי" המוגנות בפטנטים מאפשרות קבלה של "Quantum Yield" גבוה יותר ולכן תהליכי AOP של פול-פיורטי חסכוניים וכלכליים יותר מאשר בעבר.

 

המטרה שלנו היא להדריך ולעזור למנהלי מים להשיג מים נקיים,
בריאים ובטוחים באיכות הטובה ביותר בתהליך ניהול המים שלהם.

נשמח לעמוד לשירותכם לכל שאלה, בירור והתייעצות כדי שגם אתם תוכלו ליהנות ממים מושלמים.

מדריכים להורדה

הסכמות הרבנים

he_ILHebrew